Srbi da budu deo vlasti

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Vijesti da bi Srbi trebalo da budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori.
Foto: Fonet
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Vijesti da bi Srbi trebalo da budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dve države, jer Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja.
Verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni, rekao je Dačić i ukazao da obe zemlje imaju isti cilj – Evropsku uniju i stabilnost regiona. Dačić ističe da su razlike u tome što ljudi u Srbijismatraju da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina.
Srbija smatra i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto, rekao je Dačić. Ne možemo se praviti ludi i ne konstatovati da su pozicije udaljene odlukom Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da pruža snažnu podršku toj tvorevini u međunarodnim organizacijama, predočio je Dačić.
Potpisali ste sporazum sa Kosovom i Metohijom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni naslednik nekadašnje SR Jugoslavije, ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore, rekao je Dačić i ukazao da je Crna Gora kao sastavni deo pristala na zajedničke uslove.
Vaš predsednik kaže da ne vodi antisrpsku politiku, već politiku u interesu Crne Gore, a mi treba da se izvinjavamo nekome što vodimo politiku u interesu Srbije. Ja to sigurno neću, naglasio je Dačić.
Na pitanje zašto predsednik Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić nisu posetili Crnu Goru, Dačić je naglasio da je proteklu godinu obeležila jača diplomatska aktivnost srpske vlasti na jačanju pozicije kada je reč o statusu srpskog naroda na Kosovu i zaštiti njihovih interesa. Dačić je za Vijesti rekao da odluka o nepoželjnim državljanima Srbije u Crnoj Gori ne zahteva nikakvu reakciju Srbije.
Mislim da to govori o vašem društvu i ne zahteva nikakvu reakciju Srbije. Ulazak u Srbiju zabranjen je samo ljudima sa poternica, rekao je Dačić.
Izvor:Fonet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar