„Sremac“ u programu prekogranične saradnje Srbije i Bugarske

|   Život
Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ priključila se programu prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske „Škola-mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“, koji finansira Evropska unija.
Foto: televizija Kopernikus

 

Program podrazumeva predavanja o zdravim stilovima života i treninge, a zahvaljujući njemu pet učenica sa najboljim rezultatima na Republičkim takmičenjima i profesorka fizičke kulture putuju za Ćustendil.

Svojevrsni javni čas o zdravom životu mladima koji treba da budu misionari zdravlja, prošle srede u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ održao je dr Saša Plećević, poznati Dr Feelgood. On je učenicima predstavio svoju šifru 505, istakavši značaj pravilne ishrane i zdrave fizičke aktivnosti, jer „one mogu da zamene mnoge lekove, ali  ne postoji lek koji može da zameni pravilnu ishranu i zdravu fizičku aktivnost“, saopšteno je iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“

Ovaj čas i trening održani su u sklopu projekta koji realizuje „Institut za progres i saradnju regiona zapadnogBalkana“ iz Niša, pod nazivom „Škola-mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil“. U sklopu projekta do sada je održano više predavanja, treninga i radionica, a sprovedena je i anketa u školi o zdravim životnim stilovima. Škola se priključila projektu na poziv Ministarstva prosvete, a osim Prve niške gimnazije u projektu su i GTŠ „Neimar“,  Gimnazija „9. maj“, Medicinska škola ,,Milenko Hadžić“ i Akademija Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija.

Kako je reč o projektu prekogranične saradnje Bugarske i Srbije, sa aktivnostima se nastavlja u Bugarskoj. Učenice koje su bile veoma uspešne na Republičkim takmičenjima, njih pet, zajedno sa svojom profesorkom fizičkog vaspitanja Marinom Milojević, ali i sa ostalim učesnicima iz drugih škola, boraviće u Ćustendilu, gde ih očekuju nove radionice i treninzi, a sve sa ciljem promocije zdravlja i zdravog životnog stila među mladima.