Tači o razgraničenju: Jedini način da se okonča sukob

|   Info
Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, kaže predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.
foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Hašim Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, ističe, gotovo nemoguće – ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela".

"Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine postoji opasnost od propasti agende EU... Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom", rekao je Tači na okruglom stolu na temu dijaloga sa Beogradom "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije".

Kosovski predsednik kaže da u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podeli Kosova, kao i da grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba "između dve zemlje".

"Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova", rekao je Tači na skupu u organizaciji kosovskog Demokratskog instituta.

Smatra da međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti može uslediti nakon dogovora o granici Beograda i Prištine.

Posvećen je, kazao je, obezbeđivanju međunarodnog priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da je još na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji ponovo potvrđeno da je uslov za priključenje Evropskoj uniji rešavanje bilateralnih pitanja sa susedima, te dodao da Priština ima odlične odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da "veliki dogovor sa Srbijom još nije postignut".

Njegov cilj je, ponovio je, da sporazum sa Srbijom obezbedi priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u UN, EU i NATO.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar