Tramp protiv 29 članica NATO-a: Ja sam genije

|   Info
Završena zatvorena sednica članica NATO saveza, koja je održana zbog Trampove tiranije, kako su ocenile agencije. Američki predsednik poručio: NATO je sjajan.
Foto: Fonet

Izvor: B92

Podsetimo, izvori agencije AP i Rojters javili su da je zbog tiranije koju je sprovodio američki predsednik Donald Tramp, najpre tvitovima, a zatim i oštrim stavovima drugog dana samita NATO članica u Briselu, od Ukrajine i Gruzije, inače partnera NATO, zatraženo da napuste sednicu kako bi se ona nastavila iza zatvorenih vrata.

Tramp je bio toliko neprijatan u iznošenju svojih dobro poznatih stavova da članice NATO ne daju dovoljno novca za finansiranje te alijanse, da je u jednom momentu nemačku kancelarku oslovio imenom, rekavši: "Angela, zaita morate učiniti nešto po tom pitanju".

Tramp je mislio na veće izdavanje novca Nemačke za zajedničku odbranu, odnosno za budžet NATO-a, na šta mu je nemačka kancelarka odgovorila da je Nemačka upravo druga zemlja po redu s najviše izdvajanja za NATO.

Po završetku današnje sednice u Briselu, američki predsednik obratio se medijima. On je tom prilikom rekao da su SAD do sada za finansiranje NATO izdvajale 70 do 90 odsto, u odnosu na druge zemlje, i da to uopšte nije fer.

"Sada smo se dogovorili da se to promeni. NATO članice su pristale da izdvajaju više novca i mi smo srećni. Više trošenja novca za NATO ne odgovara Rusiji, sada NATO ia više novca. SAD su snosile najveći deo tereta. Današnji sastanak bio je fantastičan. 29 država je pristalo da poveća izdavanja za odbranu, pa tako i Nemačka", istakao je Tramp i dodao da mu je nemačka kancelarka rekla da je Nemačka spremna da ubuduće učini više po pitanju i NATO-a i gasovoda iz Rusije.

On je rekao da je godinu dana "pritiskao" ostale članice NATO zbog nedovoljnog finansiranja i da je konačno danas uspeo u tome da se taj neravnopravan odnos promeni. Istakao jei da su SAD bil ei ostaleposvećene NATO savezu, ali da se neke stvari moraju promeniti.

SAD imaju najbolje oružje na svetu i da bi članive Alijanse trebalo više da kupuju takvo oružje, poručio je Tramp.

Na pitanje novinara da li će promeniti "ploču" čim uđe u predsednički avion i napusti Brisel, Tramp je odgovorio: " Ne, ja sam konzistentan po tom pitanju. Ja sam genije."

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar