Tramp udara na Ruse: Zarobili su ih, moramo ih odbraniti

|   Info
Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je energetski sporazum između Berlina i Moskve, istakavši da Rusija kontroliše Nemačku kroz energetske resurse.

"Nemačka je zarobljena Rusijom jer dobija toliko energije iz Rusije", rekao je Trump na doručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji i moramo ih odbraniti od njih", zaključio je Tramp.

Američki predsednik je oštro kritikovao zemlje članice NATO-a koje su odobrile izgradnju gasovoda Severni tok 2.

Prethodno je ruski energetski gigant Gasprom saopštio kako su količine gasa koje se izvoze u Evropu na rekordnom nivou. U 2017. godini, Gasprom je povećao izvoz gasa u zemlje izvan Sjedinjenih Američkih Država za 8,4 odsto na 194,4 milijarde kubnih metara.

Prema statistici kompanije Marek Spectron Group Ltd, rusko gorivo je u 2017. godini činilo preko 60 odsto nemačkog uvoza prirodnog gasa.

Nemačka takođe podržava izgradnju gasovoda Severni tok 2 Rusije u EU pod Baltičkim motorom, jer će se na taj način stvoriti alternativna ruta za ruski gas.

Planirano je da se uz pomoć Severnog toka 2 godišnje dostavi 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa u EU preko Baltičkog mora u Nemačku, a tranzit kroz Ukrajinu će se zaobići.

Ovoj ideji, novom gasovodu i implementaciji projekta, uspprotivile su se neke države naročito Ukrajina, koja se plaši gubitka profita iz tranzita ruskog gasa i SAD, koja nastoji da izvozi svoj tečni prirodni gas (LNG) u Evropu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar