"Trnova ružica" otvara Pedeset treće susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

|   Život
Pozorište lutaka će sa predstavom “Trnova ružica” učestvovati na Pedest trećim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koji se održavaju od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu.
Foto: Promo plakat

 

Reč je o najznačajnijem nacionalnom lutkarskom festivalu na kome učestvuju profesionalna lutkarska pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Niša i Kragujevca. Festival se organizuje u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a ove godine pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture.

Pozorište lutaka Niš nastupa prvog festivalskog dana u 10.30 na sceni Pozorišta lutaka “Pinokio”, koje je ovogodišnji domaćin festivala. Tokom četiri festivalska dana, publika će videti još i predstave: “Metarmofoze”, “Kad je bio mrak”, “Dečak i mesec”,  “Životnjske priče”, “Ljubav i violina”, “O jednoj običnoj Crvenkapi” i “Bajka o začaranoj lepotici”, a poslednjeg dana nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih, predstavu “Junak u tregerima” odigraće Dječje pozorište Republike Srpske.

Predstavu „Trnova ružica“ je režirao Vladimir Lazić a na festivalu će je izvesti: Slobodan Miljković, Svetlana Mihajlović, Jovan Živković, Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Jelena Đorđević i Toma Bibić.

Iz niškog Pozorišta lutaka podsećaju, da je predstava premijerno izvedena oktobra 2021. godine i ovo će biti njeno drugo festivalsko izvođenje. Na Osmom festivalu Dječije umjetnosti u Sarajevu ove godine “Trnova ružica” je osvojila tri nagrade: Gran-pri, Nagradu za najbolju scenografiju i kreaciju lutaka i Nagradu za najbolju kostimografiju.