U rekonstrukciju klinike „Dragiša Mišović“ uloženo 3,5 miliona evra

|   Info
Premijerka Ana Brnabić posetila je danas, u društvu sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Venzelom, američkim ambasadrom Kajlom Skatom i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, renovirani deo klinike „Dragiša Mišović“ u koju je uloženo 14 miliona evra.
Foto: Fonet

Izvor: Fonet

Brnabić je podsetila da je bolnica izgorela pre devet godina i da je u njenu rekonstrukciju uloženo 3,5 miliona evra, dok je kupljena najmodernija oprema u vrednosti od 10,5 miliona evra.

Promenjeno je sve od poda do plafona, rekla je Brnabić i ponovila da je kupljena najbolja oprema na svetu.

Nikada se nije ulagalo u zdravstvo toliko kao u protekle četiri godine, rekla je Brnabić i napomenula da je u sektor zdravstva od 2014. do 2018. godine investirano 176 miliona evra.

Branbić je rekla da se sa Razvojnom bankom SE sarađuje u rekonstrukciji osam klinika, a jedna od tih projekata je izgradnja nove dečje bolnice Tiršova 2.

U saradnji sa Evropskom investicionom bankom, radi se o kreditu, radimo četiri klinička centra. Klinički centar Niš je završen, radi se KC Srbija, do kraja godine će početi rekonstrukcija KC Vojvodine, a potom i Kragujevca, rekla je Brnabić.

Iz sopstvenih sredstava, bez kredita, rekla je Brnabić, radi se obnova lokalnih ambulanti i domova zdravlja, a do sada je već obnovljena 71 ambulanta ili DZ.

Prema njenim rečima, sada se ulaže četiri puta više u zdravstvo nego u peridu od 2008. do 2012. godine.

Imali smo užasan deficit, trošilo se levo-desno, ali ne u zdravstvene usluge, niti u nešto drugo, rekla je Brnabić.

Sada smo uz mere fiskalne konsolidacije uspeli da uložimo 176 miliona evra, ponovila je ona i zahvalila svom prethodniku, sada predsedniku Aleksandru Vučiću na odluci da se novac koji se uštedi ulaže u zdravstvo, odnosno da se formira Fond za lečenje dece u inostranstvu.

Direktor KBC „Dragiša Mišović“ Radisav Šćepanović ocenio je da je Beograd dobio najlepšu, najbolje opremljenu bolnicu u istočnoj Evropi i da je to sreća u nesreći koja ih je zadesila pre devet godina sa požarom.

Venzel je rekao da mu je drago što vidi da je ovo jedna od najbolje opremljenih bolnica u istočnoj Evropi, kako je rekao Šćepanović, kao i da se raduje saradnji na izgradnji nove dečje klinike Tiršova.

Lončar je rekao da je obnovom bolnice dobijeno nešto manje od 200 kreveta na odeljenjima hirurgije, interne kardiologodije i kardiologije.

Prema njegovim rečima, pacijenti su devet godina slati u druge zdravstvene institucije jer nije bilo uslova, što se od danas menja.

U rekonstrukciju KBC „Dragiša Mišović“ Sjedinjene Američke Države su investirale 700.000 dolara, Turska 750.000 evra, dok je grad Beograd uložio 130 miliona dinara.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar