"U Srbiji manje požara nego prošle godine"

|   Info
Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Vlada Plemić kaže za RTS da ove godine imamo rast požara građevinskih objekata i da su najčešći uzroci takvih požara neispravne instalacije i ljudski faktor.

Izvor: RTS

Vlada Plemić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da statistički gledano, imamo manje požara nego prošle godine.

"Međutim, imamo rast požara građevinskih objekata. Svedoci smo takvih požara u Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, a izgoreo je i hotel u Nišu. To sve iziskuje veliko angažovanje vatrogasaca, a uzrok tih požara još ne znamo. Uglavnom su uzroci takvih požara neispravne instalacije, neretko i ljudski faktor", objašnjava Plemić.

Kaže da su uzroci požara u stambenim objektima najčešće neispravne instalacije, uređaji lošeg porekla, kao i prljavi aspiratori.

"Požare mogu da izazovu i klima uređaji, kao i kada se ostavi uključen šporet i izađe na pet, šest minuta i duže", objašnjava Vlada Plemić.

Napominje da je potrebno redovno održavati klima uređaje.

"Kad nismo kod kuće, nema svrhe da klima radi, može doći do preopterećenja i do ozbiljnih posledica", ističe Plemić.

Kaže da u Srbiji ne može da dođe do teških požara kao u Grčkoj i Kaliforniji.

"Vreme ovog leta kod nas je promenljivo sa dosta vlažnih dana. Mi ćemo pratiti prognozu RHMZ-a i pojačaćemo mere predostrožnosti ako dođe do crvenog meteoalarma", poručuje Plemić.

Dodaje da svi, po zakonu, moraju da imaju ispravne protivpožarne aparate.

"Zakonom je regulisano ko je odgovoran za to, sad su to upravnici zgrada ali i stanari. Svi uređaji moraju da budu ispravni i na mestu", objašnjava Plemić.

Napominje da je saniran otvor na cisterni iz koje je sinoć došlo do curenja fosforne kiseline.

"Ne znamo tačno koliko je iscurelo fosforne kiseline, ali je preventivno isključena struja u cilju bezbednosti građana", dodaje Plemić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar