U susret medvedu!

|   Kolumna
Srbija – zemlja prirodne lepote. Ovako je čuveni CNN opisao našu zemlju. I nisu daleko od istine. Mnogi naučnici su govorili da je Balkan jedno od najlepših područja na svetu. Srbija svakako nije izuzetak od toga. Iako ne preterano velika po površini, Srbija je itekako bogata raznim prirodnim lepotama i znamenitostima.
Foto: Pixabay

Nekada područje koje je bilo poznato po političkoj nestabilnosti, danas strancima nudi svoje pravo lice, svoj turistički potencijal, a njega, poznato je, ima u izobilju. Iako nema more i peščane plaže, Srbija ima šta da istakne. Posebno se ističu 5 nacionalnih parkova, kao dokaz o prirodnom ali i kulturno-istorijskom značaju tih mesta. Po pitanju prirodnih lepota, Nacionalni park Tara, sigurno je „alfa i omega“ turističkih atrakcija širom zemlje. Sve su ree oaze netaknute prirode, a jedna od njih je, sigurno, planina Tara. Čuvena je po velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, a njeni aduti su i netaknuta priroda, skijališta i arheološka nalazišta stoga, ne čudi podatak da je staroslovenski bog Tar, prema predanju, zbog te lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom. Planina Tara naročito je poznata po bujnim, gustim, autohtonim četinarskim šumama, koje je čine najšumovitijom planinom Srbije i Evrope. Od preko 1000 biljnih vrsta koliko je tu prisutno, oko 20 su endemičnog karaktera, među njima i carica svih endemita Evrope, Pančićeva omorika.

Nepristupačna i skrovita staništa Tare omogućila su opstanak najbrojnijoj i najznačajnijoj populaciji medveda u Srbiji. Procenjuje se da se na području nacionalnog parka nalazi oko 50 jedinki. Na tzv. „medveđim putokazima“ možete videti gde šetnja nije preporučena jer je moguć „susret“ sa medvedom. Poziv na oprez šetačima u tom kraju, jer, nikad se ne zna! Na Tari su postavljena i hranilišta za medvede, koje oni obilaze uglavnom noću. Tu su postavljene i „čeke“ gde turisti mogu da „upucaju“ medveda, ali samo pogledom. Od 2000. godine medvedi su stavljeni pod apsolutnu zaštitu i nikakav lov više nije dozvoljen. Šta je dozvoljeno? Svi ljubitelji prirode koji žele da joj se približe i da izbliza vide, recimo, mrkog medveda, mogu to učiniti kroz programe NP Tara. Interesenata je sve više. Potrebno je samo da se naoružate strpljenjem i pripremite fotoaparat.

Foto: Pixabay

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar