Uhapšene četiri osobe osumnjičene za pranje novca

|   Info
Policija je u saradnji sa Sektorom poreske policije i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsila četiri osobe osumnjičene za pranje novca u iznosu većem od 24,7 miiona dinara, saopštio je danas MUP Srbije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Uhapšeni su M. K. (1960), kao odgovorna osoba preduzetničke radnje "Kocit", D. O. (1957), faktički vlasnik nekoliko privrednih društava, M. B. (1953), formalni vlasnik tih društava i knjigovođa u tim privrednim društvima M. T. (1973).

Oni sumnjiče da su od septembra 2019. do septembra 2022. godine kao grupa  obavii novčane transkacijeu ukupnom iznosu od 24.703.881 dinara u nameri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito poreklo novca koji su koristili.

"Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe - raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji 'Kocit', navodi u saopštenju MUP.

Pri uplatatama "Kocita", M. T. je podizala gotov novac, pri čemu je deo zadržavala za sebe, a veći deo novca preko D. O. je dat M. K. koji je znao da privredna društva kojima je uplaćen novac nisu "Kociti" prodavala niti isporučivala robu.

Protiv M. K. je podneta i krivična prijava jer se osnovano sumnja da je počinio poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatu vrednost tako što je izbegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara i da je za tu sumu oštećen budžet Republike Srbije.

Pretresom stanova i drugih prostorija osumnjičenih na više lokacija u Nišu nađeno je i oduzeto 1.299.000 dinara, 20.069 švajcarskih franaka, fiktivna dokumentacija, pečati, mobilni telefoni i laptop računar.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu, navodi MUP.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar