Ukinuta presuda Slavenu Kantaru, sledi novo suđenje

|   Info
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su članovi Upravnog odbora privrednog društva "Stari Grad" a.d. Beograd bili osuđeni na kazne kućnog zatvora.

Izvor: Tanjug

Tom odlukom naloženo je da se pred Specijalnim sudom ponovi suđenje predsedniku UO privrednog društva UP "Stari Grad" a.d. Beograd Slavenu Kantaru i članovima UO Vojislavu Radakoviću i Alekseju Raskazovu povodom optužbi da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Kantar i ostali se optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal terete da su kao kao članovi UO privrednog društva UP “Stari Grad” a.d. Beograd, iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, stranim kompanijama pribavili protvpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u periodu od 25. aprila 2004. godine do 3. maja 2006. godine, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

To su učinili u vidu neosnovanih isplata naknada za usluge konsaltinga, marketinga i menadžmenta, za potrebe privrednog društva UP “Stari Grad” a.d. Beograd, a koje nisu izvršene, smatra tužilaštvo.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se osnovano žalbom branilaca okrivljenih ukazuje da su nejasni razlozi prvostepenog suda kojim se zaključuje da je postupanjem okrivljenog za privredno društvo UP „Stari grad“ a.d. Beograd, nastupila šteta u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u kom iznosu je stranim kompanijama pribavljena protivpravna imovinska korist.

"Ni u izreci, a ni u obrazloženju prvostepene presude se ne navodi u odnosu na koga je nastupila šteta koja predstavlja objektivni uslov inkriminacije, čime je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama krivičnog postupka", navodi Apelacioni sud.

Takođe sud smatra da je ostalo je nejasno ko je oštećen u ovom slučaju jer se UP„ Stari grad“ a.d. Beograd nije pridružilo krivičnom gonjenju okrivljenih i nije istaklo imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete, već da se naprotiv izjasnilo suprotno i da štete nije bilo.

"Izjasnilo se da su konsultantske usluge stranih kompanija zaista izvršene i da je od toga „Stari grad“ imao samo koristi, kako kroz unapredjenje poslovanja, tako i kroz povećanje dobiti, da se o tome vodilo računa prilikom kupovine „Starog grada“", navodi Apelacioni sud.

Takođe smatra da je i cinjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno jer se, kako navodi, za sada ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da u konkretnom slučaju usluge stranih kompanija nisu izvršene, da su okrivljeni izvršili neosnovane isplate naknada tim kompanijama, da one nisu sačinjavale izveštaje o svom radu i dostavile ih naručiocu i da ugovori koje je UP „Stari grad“ zaključio sa stranim firmama ne sadrže bitne elemente tog pravnog posla.

Kantar i Radaković su ukinutom presudom bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor (nanogicu), a Raskazov na od godinu i po dana kućnog zatvora.

Istom odlukom sud je bio naložio oduzimanje protivpravne imovinske koristi pribavljene krivičnim delom i to od jedne kompanije iz Kanade u iznosu od 1.822.000 evra, zatim od jedne kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva u iznosu od 1.225.000 evra, i od jedne kompanije iz Velike Britanije u iznosu od 800.000 evra.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar