Unija poslodavaca Srbije : Nije realno skraćenje radne satnice

|   Info
Tridesetočasovno nedeljno radno vreme optimalno je sa stanovišta učinaka, koncentracije, sklonosti inovacijama, a sve preko toga je rad koji ne daje nekakve naročite rezultate, pokazuju istraživanja. Ove tvrdnje nailaze na otpor domaćih poslodavaca. Predstavnici sindikata slažu se da bi skraćenje radnog vremena u Srbiji moglo dovesti i do smanjenja plata, što bi bilo katastrofalno po radnike.

Neke razvijene zemlje već su počele da istražuju mogućnosti uvođenja ovih novina kao i njihove moguće efekte.

Zanimljivo je da je još 1930-ih britanski ekonomista Džon Menjard Kajns najavio da će radno vreme, s porastom standarda u bogatim zemljama, kroz stotinak godina pasti sa 60-ak i više na samo 15 radnih sati nedeljno. Pritom treba imati na umu da su francuski radnici pravo na 12-časovno dnevno radno vreme stekli tek nakon Februarske revolucije 1848. Konvencija o osmočasovnom dnevnom radnom vremenu dogovorena je tek 1919, a nju su do danas potpisale samo 52 zemlje.

Istorija pokazuje da skraćivanje radnog vremena ne mora nužno smanjiti produktivnost. Naime, uprkos skraćenju radne nedelje sa 60 na 40 sati čovečanstvo je danas produktivnije nego ikad. Takođe, britansko društvo nije ništa moćnije od nemačkog ili holandskog, iako Britanci rade duže. To posebno postaje očigledno kada se uporede razna svetska društva i radna vremena njihovih stanovnika.

O tome koliko je ovaj concept realan u Srbiji, za Tv Kopernikus govorili su Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca SrbijeiI Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar