Uskoro izvoz srpske pšenice u Egipat

|   Info
Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik pšenice, trebalo bi da počne u decembru ove godine ili januaru 2019, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Foto: televizija Kopernikus

 


Izvor: RTS, Tanjug

Ministar kaže da ćemo prvi put posle 30 godina moći da izvezemo pšenicu u Egipat, i da je Srbija kao država dobila za to sertifikat.

"Sve ono što se o tome puno pričalo poslednjih 20 ili 30 godina, sada postaje realnost", rekao je Nedimović na konferenciji za novinare sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nedimović je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.

Srbija, rekao je ministar, ima dva miliona tona pšenice za izvoz s ozbirom da su ove godine bili odlični prinosi i dodao da Egipat traži dobar kvalitet zrna.

"Kad ste najveći kupac, tražite najbolju robu", kaže Nedimović.

Koliko je izvoz pešenice u Egipat velika stvar, naveo je, govori i to što je predsednik Rusije svojevremeno morao da ide u Egipat na potpisivanje takvog ugovora.

Nedimović je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar