Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna, ali će sarađivati sa NATO-om

|   Info
Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018" održava se u Mladenovcu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u vanrednim situacijama najvažnija brza reakcija i da možemo jedni drugima da pomognemo. Vežbi prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Foto: Fonet

 


Izvor: RTS, Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju i zahvalio generalnom skretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prisustvu i podršci u organizovanju vežbe.

"Stoltenberg je uvek drag i dobrodošao gost Republike Srbije. Čast mi je da otvorim 18. vežbu Evroatlantskog koordinacionog centra za odgovor u slučaju katastrofa, koji se organizuje u saradnji sa MUP-om Srbije", naveo je Vučić.

Istakao je da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i sto će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti u narednom periodu međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

"Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju života običnih ljudi i međusobnoj pomoć. Kao što je humanista Albert Švajcer govorio - svrha ljudskog života je da služi i da pokazuje saosećanje i volju da pomogne drugima", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da se Srbja osvedočila u značaj međusobne pomoći tokom poplava 2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima iz 14 zemalja sa više od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći.

"Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje", poručio je Vučić.

Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije.

Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas su veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost.

"Ovde smo danas da bismo pokazli koliko smo upsešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugim da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbje u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja", rekao je Vučić.

Svečanosti početka vežbe prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u subotu doputovao u trodnevnu posetu Srbiji.

"Srbija ostaje vojno neutralna"

Predsednik Srbije ponovio je da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO-om.

Vučić se zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

"Želim da se zahvalim generalnom sekretaru NATO-a zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da nijednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti", rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO-om, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

"Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose", zaključio je Vučić.

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a.

Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar