Vučić: Za tri meseca značajno povećanje plata za medicinske radnike

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje plata za tri do tri i po meseca za medicinske radnike i podvukao da se rezultati sprovedenih reformi odlično vide u Vrnjačkoj Banji, koja se menja i napreduje.

Izvor: Tanjug

Kako je rekao, sve će se učiniti da ostanu ovde, da ostanu u svojoj zemlji, da rade i da se nepravda neisplaćivanja dovoljnih plata za one koji obavljaju najteže poslove u budućnosti ispravi.

Predsednik Srbije je rekao da su se neki smejali na početku reformi, ali da se uspeh i rezultati tih reformi vide i u Vrnjačkoj Banji.

Naveo je da ubuduće, nastavkom rada, reformi, medicinski radnici neće maštati da odlaze u razvijenije zemlje poput Nemačke, već da će i Banja izgledati kao što izgledaju banje u toj zemlji, a i plate neće biti pet-šest puta niže nego tamo, već će se ta razlika smanjivati.

Osvrnuo se i na Nacionalni bazen koji se nalazi u tom mestu, dodao da nadležni sada "traže" još milion evra da se on pokrije i da bi time ne samo naši plivači, vaterpolisti, već i iz mnogih zemalja u svetu dolazili u Banju i trenirali.

Vučić je ocenio i da promene koje se vide u Vrnjačkoj Banji najmanje primećuju meštani, ali zato najviše oni koji u nju dolaze, navodeći da se i sam iznenadi koliko se banja menja, napreduje, koliko je novih fasada, tu je i fontana, amfiteatar, promenada...

Kako je rekao, ministar Rasim Ljajić voli da kaže da je Vrnjačka Banja "usisivač" za pare, ali i da se sve što se uloži dobro i iskoristi.

Postavljen kamen temeljac za "Merkur palas"  

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor bolnice Dejan Stanojević postavili su kamen temeljac, a prisustvovala je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić koji potiče iz tog grada.

Ministar zdravlja je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u u mestu koje ima toliko dugu tradiciju u lečenju pacijenata, kao i da o uspehu u privlačenju turista govore sami rezultati te srpske banje.

Ističe, međutim, da je sve više banja u celom svetu, a da bismo bili konkurentni moramo da ulažemo u naše banje, kako bi bile moderne i zadovoljile potrebe modernog pacijenta.

Podvukao je da je reč o velikoj investiciji koja će se vratiti građanima Vrnjačke Banje, jer nakon izgradnje objekta taj centar posećivaće i inostrani gosti.

Naveo je da u specijalnoj bolnici "Merkur" radi oko 50 lekara i najavio da će, ako se budu širili kapaciteti u toj ustanovi, povećavati i broj zaposlenih, ali i ljudi koji se specijalizuju.

Ministar Ljajić je rekao je da u godini jubileja, kada Vrnjačka Banja slavi 150 godina, niko ne može da veruje kako se iz godinu u godinu menja na bolje.

Za samo tri godine, prema njegovim rečima, broj noćenja je povećan za 40 odsto, te je u skladu sa porastom turizma država pomogla Vrnjačku Banju sa 150 miliona dinara. "Sve je u znaku 150", naglasio je on.

Ističe da je 132 miliajrde dinara odvojeno samo za infrastrukturne projekte u Vrnjačkoj Banji, ali da je u planu da se urade još dve bitne stvari.

"Rekonstrukcija Crkvenog brda, pravimo novu površinu, novi plato, i rekonstrukcija velikog tunela iz drugog svetskog rata koji će postati nova turistička atrakcija", kazao je Ljajić.

Novi hotel po svetskim standardima

Direktor Stanojević je podsetio da je pre 94 godine napravljena vila "Splendor" i da je time Vrnjačka Banja definisana u Srbiji kao turističko mesto.

Istakao je da će se novi hotel graditi po svetskim standardima koji će zadovoljiti sve potrebe modernog gosta, ali koji neće zapostaviti tradiciju.

On je precizirao da zdravstveni turizam ima najveći rast u našoj zemlji, te da će se u narednim godinama u tu vrstu turističke ponude sve više ulagati.

Kaže da u specijalnoj bolnici "Merkur" trenutno boravi 736 gostiju, a da je ukupan kapacitet 775, što je 95 odsto popunjenosti. "U ovom trenutku ne postoji nijedna bolnica u Srbiji koja ima toliki broj gostiju", istakao je Stanojević.

Stanojević kaže da se u toj bolnici leči više od 400 dijabetičara, što je, najveći broj na jednom mestu u celoj Evropi.

Najavio je da će zapošljavati mlade ljude koji se školuju u Srbiji, kako bi ih zadržali da ostanu u zemlji.

Budući hotel, čija će izgradnja koštati oko četiri miliona evra, prostiraće se na površini od 6.500 kvadratnih metara, a sadržaće 58 soba i apartmana.

"Merkur Palas" biće namenjen za pružanje usluga zdravstvenog turizma, te će u svom kompleksu sadržati i velnes i Spa centar - sa otvorenim i zatvorenim bazenom, masažama i tretmanima, fitnes centar, estetsku medicinu, multifunkcionalnu salu, medicinski blok sa kompletnom dijagnostikom i terapijama.

Iz specijalne bolnice "Merkur" kažu da je ovo značajan trenutak za Vrnjačku Banju, jer će obeležiti početak stvaranja novog turističkog kompleksa kakav još ne postoji u banji.

Vizija bolnice je, navode, da postanu lideri u pružanju usluga zdravstvenog turizma ne samo u zemlji, već i u regionu, a to će, kažu, izgradnja tog modernog i luksuznog objekta doprineti.

Za realizaciju ovog projekta, kako se navodi, dobijena je podrška državnih institucija, što ukazuje na njegov značaj za državu Srbiju.

Navodi se da je Specijalna bolnica "Merkur" u prethodnoj deceniji uložila značajna sopstvena sredstva u modernizaciju opreme, postojećih i izgradnju novih objekata.

Dodatni sadržaji uključiće velnes i Spa centar (koji će se prostirati na 1.000 metara kvadratnih sa otvorenim i zatvorenim bazenom, masažama i tretmanima), fitnes centar, estetsku medicinu, multifunkcionalnu salu, medicinski blok sa kompletnom dijagnostikom i terapijama, sa svim pratećim sadržajima jednog savremenog spa i medicinskog centra.

Novi objekat finansiraće se delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnih sredstava, za šta postoje ekonomska opravdanost i neophodne saglasnosti, tako da će poslovanje ustanove funkcionisati nesmetano.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar