Brnabićeva u Sofiji o digitalizaciji na Zapadnom Balkanu

|   Info
U Sofiji je otvoren Evropski startap samit, a komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel poručila je da je njegov cilj da se iskaže potencijal koji region ima i da razvija vrlo žive ekosisteme startapova. Premijerka Ana Brnabić učestvuje na samitu.

 

Izvor: Tanjug

Na samitu učestvuje 400 predstavnika evropskog startap ekosistema, a premijerka Ana Brnabić govori na panelu o transformaciji Zapadnog Balkana u region pogodan za startapove, zajedno s premijerima Makedonije i Crne Gore, Zoranom Zaevom i Duškom Markovićem.

"Verujemo da Bugarska može da bude važan partner u mreži ekosistema startapova", rekla je Marija Gabrijel na otvaranju samita, na kome učestvuje i srpska premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, startapovi u regionu se ne plaše preuzimanja rizika i sve zemlje regiona će sve više ispoljavati digitalne inicijative.

"Startapovi su jako važni i na Zapadnom Balkanu i u zapadnoj Evropi jer su odraz novog vremena, oni proizvode danas novu revoluciju", ocenila je Marija Gabrijel.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je region uvek bio poznat po nekim negativnim aspektima, prevarama, digitalnom kriminalu, kao bure baruta.

"Ali, imamo potencijal da izvršimo trasformaciju Balkana u čvorište i lidera u oblasti digitalne ekonomije i digitalne infrastrukture", dodao je Borisov.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova rekla je da su u Sofiji kvalifikovani mladi ljudi puni inicijative i da su investicije u javnu infrastrukturu doprinele da bugarska prestonica bude prva u ovoj oblasti među gradovima u regionu.

Iz Sofije predsednica Vlade putuje u Solun, gde će učestvovati na 3. Solunskom samitu.

Ona će govoriti na panelu o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama zajedno s premijerima Grčke i Bugarske, Aleksisom Ciprasom i Bojkom Borisovim, kao i zamenicom premijera Rumunije Anom Birčal.

Učesnici solunske konferencije razgovaraće o izazovima, prioritetima, kao i ekonomskoj i političkoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana. Premijerka će imati i odvojeni sastanak sa Ciprasom.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar