Brnabić obišla Njujoršku berzu: Srbija otvorena za poslovanje

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je Njujoršku berzu i sastala se sa predsednicom berze Stejsi Kaningham. Tom prilikom Kaningham je predstavila istorijat Njujorške berze srpske premijerke.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug, RTS

Stejsi Kaningham je postavljena u maju ove godine i ujedno je prva žena koja vodi Njujoršku berzu još od njenog osnivanja pre 226 godina. U razgovoru sa premijerkom Srbije, iznela je svoja iskustva i izazove u vođenju Njujorške berze.
U srdačnom susretu, Ana Brnabić i Stejsi Kaningham razgovarale su o poslovnoj klimi i uslovima poslovanja. Brnabić je predstavila najvažnije rezultate strukturnih reformi koje je Srbija sprovela i najznačajnije ekonomske pokazatelje.

"Srbija je otvorena za poslovanje i saradnju sa vodećim svetskim kompanijama", istakla je u razgovoru premijerka Brnabić.

Dodala je da je Srbija dobila priznanja vodećih međunarodnih finansijskih institucija za sprovedene reforme i da je danas lider u privlačenju direktnih stranih investicija, po oceni Fajnenšel Tajmsa.

Premijerka Brnabić upisala se u Knjigu utisaka i poklonila Kaningham knjigu o Nikoli Tesli.

U posveti, Brnabić je napisala: "Nikola Tesla bio je jedan od najvećih naučnika i inovatora. On je bio i snažna veza naše dve zemlje i dva naroda. Velike ideje i ljudi pokreću svet napred. Hvala vam što ste ličnim primerom ohrabrili sve žene na svetu da se ne plaše da idu u susret svojim snovima".

Kao prva žena predsednica Vlade Srbije i prva žena predsednica Njujorške berze, Brnabić i Kaningham razgovarale su o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju u poslu. Složile su se da je važno ohrabriti žene da se što više uključe u politiku i biznis i da se bore za svoje karijere i ravnopravan položaj u društvu.

Kaningham je počela da radi na Njujorškoj berzi 1994. godine, kada je bila jedna od samo 30 žena među više od 1.000 zaposlenih muškaraca na berzi. Od 2015. godine obavljala je funkciju operativnog direktora Njujorške berze. Zalaže se za aktivnije uključivanje žena u oblasti prirodnih nauka.

Njujoršku berzu je ranije posetio veliki broj svetskih lidera i političara, među kojima i Nelson Mandela, Kofi Anan, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, irski premijer Leo Varadkar, japanski premijer Šinzo Abe, nekadašnji kineski premijer Ven Đibao, nekadašnji američki predsednik Ronald Regan, i drugi.

U nastavku posete Njujorku, premijerka Brnabić se sastala sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Silicijumskoj dolini, kako bi podržali razvoj srpskog start-ap ekosistema širom sveta.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar