"Novosti": SAD skidaju Srbiju sa spiska rizičnih država

|   Slajder
Srbija bi uskoro mogla da bude skinuta sa spiska visokorizičnih država kada je reč o pranju novca i sigurnosti poslovanja, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti

List podseća da je Srbija na tu listu dospela u februaru ove godine.

O tome su na sastanku u Vašingtonu razgovarali premijerka Ana Brnabić i američki ministar finansija Stiven Mnučin, a povodom poslednjeg izveštaja Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

Inače, kada FATF neku zemlju stavi pod monitoring, to može da izazove teškoće u plaćanju ka i iz inostranstva, odnosno da oteža poslovanje kompanijama.

Srpske vlasti su, navode "Novosti", još prilikom objavljivanja izveštaja tog tela poručile da su ispunile njihove ranije preporuke i da je usvojeno šest sistemskih zakona protiv pranja novca i terorizma.

Svi su ti argumenti izneti na sastanku Brnabićeve s Mnučinom, a naglašeno je i da su tomovi srpske prenijerke i američkog ministra već počeli zajedno da rade na tom pitanju.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija ispunila sve uslove da bude skinuta s liste, a Mnučin poručio da su SAD zadovoljne merama koje je Srbija primenila do sada.
U tom bi smislu, ocenjuju Novosti, skidanje s liste moglo biti prvi "opipljiv" rezultat posete premijerke SAD.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar