Kolateralna šteta: Nemci pate zbog Trampa

|   Info
Nemačke kompanije trpe sve veću štetu zbog politike sankcija američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima su i one protiv Irana.
Foto: pixabay.com


Izvor: Tanjug

Pate i zbog tarifa koje uvodi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, upozoravaju nemačke poslovne asocijacije

"Svakako da američka politika utiče na nemačku spoljnu trgovinu", izjavio je šef trgovinske asocijacije BGA Holger Bingman za Rojters.

Predsednik sektora za spoljnu trgovinu pri Saveznoj industrijsko-trgovinskoj komori Nemacke (DIHK) Folker Trejer tvrdi da međunarodno okruženje postaje sve kompleksnije za nemačke firme.

Mnogi nemački trgovinski partneri su, prema njegovim rečima, pogođeni merama SAD i njihovim efektima, što zauzvrat šteti njihovom poslovanju sa nemačkim kompanijama.

Bingman je pozvao nemačku vladu da predstavi plan zaštite nemačkih preduzeća nakon najnovijih američkih sankcija Iranu, navodeći da bi ako Berlin to ne uradi, nemačke firme mogle postepeno prestati da posluju tamo. Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je u ponedeljak da su Nemačka, Francuska i Britanija odlučne da zaštite evropske kompanije koje posluju u Iranu koristeći blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar