Brnabić na Generalnoj skupštini UN

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku.
Foto: Fonet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju u kojoj će biti i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku, od 24. do 28. septembra, najavila je Vlada Srbije.

Brnabić će se obratiti Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra. Na generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančez i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je „UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva“. Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka GS UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva.

Brnabić će u ponedeljak, 24. septembra, prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

Takođe, Brnabić će biti na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra i učestvovaće na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“, koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Premijerka Srbije je i jedan od učesnika poslovnog foruma ”Blumberg global” u sredu, 26. septembra.

Tokom boravka u Njujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar