Ana Brnabić zatvara Njujoršku berzu

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imaće sutra prvililegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu, saopšteno je iz njenog kabineta, uz najavu da će se posle toga Brnabić sastati sa predsednicom Njujorške berze Stejsi Kaningham.

 

Izvor: Fonet

Kaningham je u maju ove godine postavljena na čelo kao prva žena predsednica Njujorške berze, još od njenog osnivanja pre 226 godina.

Na Njujorškoj berzi se svakog dana, od kraja 19. veka, označavaju početak i kraj rada berze, a zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze, udarcem u zvono: političara, poznatih ličnosti, biznismena, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i građana.

Poslednji koji su imali čast da zatvore Njujoršku berzu, bili su menadžment i gosti kompanije Koka-Kola, u petak, 20. jula, a među poznatima koju su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i Novak Рoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren.

Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara, među kojima i Nelson Mandela, Kofi Anan, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Žreder, irski premijer Leo Varadkar, nekadašnji kineski premijer Ven Рibao, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar