Brnabić domaćin svečanosti u Kongresu SAD povodom 100-godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće

|   Info
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boraviće u poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 23. do 26. jula, što će biti njena prva poseta toj zemlji u svojstvu predsednice Vlade.
Foto: Fonet

U saopštenju Vlade Srbije se najavljuje da će Brnabić u Njujorku i Vašingtonu imati više susreta sa zvaničnicima SAD, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i kompanija koje imaju sedište u toj zemlji, a susrešće se i sa predstavnicima naučne i poslovne zajednice.

Premijerka će biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, koja će biti održana povodom obeležavanja jubileja 100-godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Taj jubilej biće obeležen nizom manifestacija, koje će u glavnom gradu SAD biti održane od 25. do 28. jula.

Tokom posete SAD, predsednica Vlade sastaće se sa ministrom finansija SAD Stivenom Mjučinom i sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom.

Brnabić će se u Vašingtonu sastati sa kongresmenima Tedom Poeom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskom Kokusu.

Premijerka će razgovarati i sa senatorom Džejmsom Rišom, kao i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Potkomitetu za Evropu u američkom Senatu i senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata.

Predsednica Vlade će u Vašingtonu imati izlaganje u Međunarodnom republikanskom institutu, dok će se u Njujorku sresti sa članovima Ist-Vest Instituta.

Takođe, Brnabić će u Njujorku posetiti Tesla naučni centar, neprofitnu nevladinu organizaciju koja je nedavno uključena u registar istorijskih mesta države Njujork. Ova organizacija promoviše obrazovanje i nauku i formirana je sa ciljem razvoja regionalnog naučno-tehnološkog centra na Long Ajlendu. Ovaj centar otkupio je imanje na kome se nalazi Teslina laboratorija.

Premijerka će se sastati u Njujorku i sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Kaliforniji, kako bi podržali srpske startap kompanije širom sveta. Ovo udruženje trenutno ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar