Šansa za brz rast

|   Info
Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić je danas u Parizu rekla da Srbija ima istinsku šansu za brz rast u oblasti digitalne tehnologije u bliskoj budućnosti.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ubeđeni smo da će u nekim oblastima Srbija biti vodeća zemlja na svetu, rekla je Ana Brnabić na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, posvećenoj blokčejn tehnologiji, prepoznatoj kao jednoj od
najznačajnijih novih svetskih tehnologija.

Foto: FoNet

Brnabić je izjavila da je digitalizaciju svih aspekata srpskog društva proglasila za najvažniji prioritet njene vlade.

To se odnosi na vrlo širok spektar, od razvoja elektronske vlade do jačanja elektronskih službi, kako bi se povećala efikasnost i transparentnost vlade, kao vrlo moćnog sredstva za borbu protiv korupcije, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je elektronska vlada najbolje rešenje za efikasnost i transparentnost.

Svet nam danas nudi sve te mogućnosti, ali ih vlade i državni službenici ne vole. U početku sam mislila da je problem tehnologija. Ali, problem je način razmišljanja prosečnog državnog službenika, koji nije navikao da bude na usluzi, već da je neophodan firmama i građanima. Kada uvedete tehnologiju, oni počinju da služe firmama i građanima, izjavila je Brnabić.

Brnabić je iznela podatak da srpski sektor informacionih tehnologija (IT) ostvaruje godišnji rast veći od 20 odsto, sa rastom izvoza većim od 30 odsto godišnje.

Govoreći o modernizaciji obrazovanja, Brnabić je navela da su u osnovne škole uvedeni kao obavezni predmeti informatika i računarstvo, da je digitalno znanje obavezno u svakom školskom predmetu i da se ove godine počinje sa digitalnim udžbenicima u osnovnim školama.

Uveli smo pet puta više stručnih IT odeljenja u srednjim školama nego prošle godine, povećali broj studenata na tehničkim fakultetima za 20 odsto, počeli program prekvalifikacije za one koji žele da uđu u IT sektor, izjavila je Ana Brnabić.

Uz konstataciju da je najvažniji zadatak njene vlade dinamčiniji i mnogo održiviji rast bruto domaćeg proizvoda, Brnabić je ocenila da digitalizacija predstavlja najveći potencijal, izvor rasta i konkurentnosti i priliku da Srbija napravi veliki iskorak.

Četvrta industrijska revolucija nudi niz prilika za ekonomije kao što je srpska. Oni koji nisu bili pobednici u prethodnim industrijskim revolucijama, sada imaju jedinstvenu šansu da postanu pobednici, rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar