Dačić: Povlačenje priznanja Kosova hrabar potez Surinama

|   Info
Odnosi Surinama i Srbije su jako dobri i zasnivaju se na obostranoj koristi, obostranom razumevanju i prijateljstvu, kao i na poštovanju teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnje političke stvari druge države, saglasni su ministri spoljnih poslova Srbije i Surinama, Ivica Dačić i Ildiz Debora Polak Bejl.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može da ugosti ministarku Surinama, jer, kako je naveo, ona je veliki prijatelj Srbije i Srbija visoko ceni ono što su ona i predsednik Surinama uradili za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlja.

Navodeći da očekuje i da predsednik Surinama poseti Srbiju, Dačić je podsetio da je on posetio tu zemlju 10. februara, kada su postignuti određeni dogovori i potpisana četiri memoranduma i sporazuma, među kojima su i sporazum o prijateljstvu i saradnji, kao i mapa puta.

"Prema toj mapi puta, komisija, koja će se sastojati od po četiri predstavnika svake zemlje, analiziraće i unapređivati saradnju. Želimo da naša saradnja bude sveobuhvatna", poručio je Dačić.

Govoreći o sporazumu o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i surinamskog Instituta za diplomatiju, koji je danas potpisan, Dačić je rekao da je on šansa za školovanje srpskih diplomata u Surinamu i obratno.

"Bitno je da podstaknemo ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti obrazovanja, uključujući i vojno obrazovanje, kao i vojno-zdravstveno obrazovanje. Želimo da sarađujemo na multilateralnom nivou, s obzirom da nam je politika koju vodimo slična", naveo je Dačić.

Posebno je istakao zahvalnost Surinamu koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova i naglasio da je to hrabar doprinos mogućnosti da se dođe do kompromisnog rešenja.

Navodeći da Srbija nikada od svetskih država nije tražila da se opredeli za jednu stranu po pitanju Kosova i Metohije, Dačić je istakao da su samo tražili da svi zadrže neutralni stav, a ne da se stavljaju na jednu stranu.

"U tom smislu, ono što je Surinam uradio je dobra 'inicijalna kapisla' nakon koje su još neke zemlje preispitale svoju odluku i povukle priznanje nezavisnosti Kosova", ukazao je Dačić i istakao da Srbija kao država treba doživotno da bude zahvalna Surinamu zbog toga.

Polak Bejl: Surinam i Srbija imaju jako dobre odnose

Ministarka Ildiz Debora Polak Bejl izrazila je duboku i iskrenu zahvalnicu srpskim vlastima za prijatan i topao doček, kao i za to što su pozvali nju i njenu delegaciju da dođe u radnu posetu.

"Iako smo geografski udaljeni, Surinam i Srbija imaju jako dobre odnose i ti odnosi su zasnovani na obostranoj koristi, obostranom razumevanju i takođe su podvučeni poštovanjem teritorijalnog integriteta i načela nemešanja u unutrašnje poslove druge zemlje", ukazala je Polak Bejl.

Dodala je da su u isto vreme dve države posvećene pronalaženju rešenja problema koji mogu da nastanu u toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je navela, kada je Dačić bio u poseti Surinamu potpisano je nekoliko sporazuma i usvojena je ruta puta, koja će omogućiti jačanje bilateralnih odnosa.

"Mislim da smo bili pragmatični u našoj saradnji, naročito u oblastima kao što je privredna saradnja", kazala je Polak Bejl.

Navodeći da Surinam kao zemlja u Južnoj Americi ima potencijal da se razvije kao centar u regionu za poljoprivredu, turizam, ali takođe i u oblasti rudarstva, Polak Bejl je navela da su poznati i po rezervama boksita zlata, nafte

"Verujem da privredna saradnja sa Srbijom ide dobro i na taj način mi obogaćujemo ne samo privrednu saradnju, već i naše partnerstvo", dodala je Polak Bejl.

Istakla je da se nadaju saradnji sa Srbijom i u oblastima odbrane, energetike, obrazovanja, menadžmenta vode, ribarstva, turizma.

"Želimo da učimo od vas u oblasti IT, znamo da ste vodeća zemlja u regionu, ali takođe želimo i da razvijemo saradnju u oblasti sporta, jer znamo da ste dobri kako u košarci, tako i u fudbalu", poručila je Polak Bejl.

Istakla je da su se ona i Dačić saglasili da se intenzivira politička saradnja.

"Ubeđena sam da će uspostavljanje diplomatsko konzularnog predstavništva Srbije u Surinamu biti odličan način da se Srbija učvrsti u regionu i da će dovesti do poboljšanja bilateralne saradnje, koja se razvija i unapređuje", zaključila je Polak Bejl.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar