Dačić: Prerano je za referendum o Kosovu

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je prerano pričati o tome kada bi mogao da bude održan referendum o trajnom rešenju kosovskog problema.
foto: YouTube preentscreen

A to rešenje ne može biti priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.“O tome da li će ga uopšte biti i kada će se desiti prerano je razgovarati“, kazao je Dačić za televiziju Prva i dodao da referendum ne mora biti vezan za neke izbore.

Ukoliko želimo trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ono ne može da se zasniva na tome da Srbija prizna nezavisnost, a primetno je da Priština nema volju za postizanje kompromisa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić smatra da smo još daleko od konačnog rešenja i raspisivanja referenduma u Srbiji, te da se mora tragati za rešenjima.

On je kazao da je u nedelju u Briselu postignuta neka saglasnost oko toga da postoji mogućnost da se dođe do trajnog rešenja kosovskog problema.

„Ako želimo trajno rešenje ono ne može da se zasniva na željama Prištine da će Srbija priznati njihovu jednostranu odluku. To je jasno stavljeno do znanja“, kazao je Dačić.

Istakao je da je Srbija spremna za kompromis i da će uložiti maksimalne napore da se dođe do trajnog rešenja.

On je kazao da se u julu očekuju razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine, a da će se tehnički razgovori u kojima učestvuje direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odvijati i mimo toga.

Dačić je kazao da prištinska strana mora da razume da su se promenile okolnosti i da nije više američka administracija ta koja će podržati po svaku cenu ono što Priština radi, kao i da se promenila i EU.

„Situacija će na kraju krajeva za njih biti sve teža“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da bi sa principima trajnog rešenja kosovskog pitanja trebalo da budu saglasne i najveće sile, odnosno SAD i Rusija.

„EU je ta koja modelira dijalog, ali uticaj velikih sila, SAD s jedne strane i Rusije s druge je takav da se mora voditi računa o tome. Bilo bi dobro da i jedna i druga velika sila budu saglasne sa nekim principima rešenja“, kazao je Dačić.

Posredovanje Ajhorst „ništa novo“

Upitan za Direktorku Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angelinu Ajnhorst, koja učestvuje u pregovorima, Dačić je kazao da to nije ništa novo, te da ona razgovara i sa jednom i sa drugom stranom od kada je Mogerinijeva preuzela da vodi pregovore Beograda i Prištine.

Izvor: MONDO/Agencije

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar