Dačić: Zapad konfuzan

|   Info
"Neki su oćekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine."
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Daćić poručuje da to Srbija neće uraditi, kao i da očekuje da do kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS da neke zapadne zemlje ne kažu da su protiv formiranja kosovske vojske.

"Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja. One ne kažu da su protiv nego kako će se formitati kosovska vojska, preko zakona ili ustava, rekao je Dačić i dodao da će sigurno o tome predsednik razgovarati sa Stoltenbergom koji dolazi 8. oktobra.

"Naša pozicija ostaje nepromenjena a za Srbiju ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu određenih zapadnih krugova. Jedine oružane snage koje mogu da budu na Kosmetu su Kfor i to je naš stav koji nećemo menjati", istakao je Dačić.

Dodao je da je pozicija Srbije znatno bolja nego ranijih godina.

"Mi smo sada aktivan igrač u igri, a ne neko o kome se odlučuje ćak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner. Ako oni ne žele kompromis, nema problema, ali moraju da znaju da Srbija neće priznati Kosovo", rekao je Dačić.

Napominje da su neki očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine.

"Nova američka administracija promenila je pristup i otvorila vrata da može da se dođe do nekakvog kompromisa. Oni su za to da postignemo dogovor, a ako su to već rekli, šta ima neko da se javlja sa strane i daje određene sugestije", kaže Dačić.

Upozorava da je jedna od mogućnosti da Albanci zauzmu sever Kosova.

"Postoje dva rizika - da oni po hrvatskom scenariju uz namigivanje međunarodne zajednice izrše vojno zauzimanje Severa, a drugo je pitanje otvaranje i zatvaranje perspektive za građane", naveo je Dačić.

On očekuje rekaciju posle posete premijera Hrvatske Abdreja Plenkovića Mostaru, gde je podržao Dragana Čovića.

"Kako on može da se meša a mi ne? Mi imamo svoje nacionalne i državne interese, a interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva kao i mir i stabilnost u regionu", objašnjava Dačić.

Povodom informacija iz Ševeningena da se tamo hitno oslobađaju ćelije, Dačić je rekao da jedan sprat ima 12 ćelija, "a potrebnu su im ili zbog Ruande ili zbog Kosova".

"Da li će biti Tači i svi ostali, ne verujem. To je dokaz da ih drže u igri, da su im marionete koje će slušati", zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar