Povlačenje priznanja?

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se očekuje da kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Dačić je ponovo da je stav Srbije da su snage Kfora jedine oružane snage koje mogu da budu na Kosovu.

"Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja. One ne kažu da su protiv nego kako će se formirati kosovska vojska, preko zakona ili ustava. Naša pozicija ostaje nepromenjena a za Srbiju ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu određenih zapadnih krugova", rekao je Dačić za RTS.

Foto: televizija Kopernikus

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije je sada znatno bolja nego ranijih godina.

"Mi smo sada aktivan igrač u igri a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner. Ako oni ne žele kompromis, nema problema, ali moraju da znaju da Srbija neće priznati Kosovo", ukazao je Dačić.

On je napomenuo da su neki očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine.

"Nova američka administracija promenila je pristup i otvorila vrata da može da se dođe do nekakvog kompromisa. Oni su za to da postignemo dogovor, a ako su to već rekli, šta ima neko da se javlja sa strane i daje određene sugestije", kazao je Dačić.

Kako je rekao, čeka se rekacija pošto je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković bio u Mostaru i podržao lidera HDZ Dragana Čovića uoči izbora u BiH 8. oktobra.

"Kako on može da se meša a mi ne? Mi imamo svoje nacionalne i državne interese, a interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva, kao i mir i stabilnost u regionu", objasnio je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar