Deportovan bivši telohranitelj Bin Ladena

|   Info
Nemačka je danas deportovala bivšeg telohranitelja ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, u rodni Tunis, javili su danas nemački mediji.
Foto: Pexels

 

Izvor: Tanjug

Sami A. je deportovan čarter letom u jutarnjim satima, objavili su "Bild", "Velt" i drugi mediji.

Deportacija je sprovedena uprkos odluci u poslednjem trenutku administrativnog suda u Gelzenkirhenu da bi Sami A. trebalo da ostane u Nemačkoj dok Berlin ne dobije garancije da se neće "suočiti sa torturom" u Tunisu.

U sudu je "Veltu" rečeno da je moguće da deportacione vlasti nisu na vreme dobili sudsku odluku, preneo je AP.

Slučaj Samija A. (42) punio je početkom godine naslovne strane nemačke štampe, koja je izveštavala da nemačke vlasti, prema odluci suda, ne mogu da ga deportuju jer bi mogao da se suoči sa torturom u Tunisu.

Medij su ranije objavili da Sami A. od 1997. godine živi u Nemačkoj i da važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

On s porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je nemački sud odlučio da ne sme da bude proteran u rodni Tunis.

Navodi se da je stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnela upit o njemu pokrajinskoj vladi Severne Rajne-Vestfalije, koja je saopšila da Sami A. mesečno prima više od 1.000 evra državne pomoći, a na to treba pridodati i oko 150 evra po detetu i druge oblike pomoći.

Godine 2012. nemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti proteran u Tunis, jer mu tamo preti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Nemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gde je napredovao do pozicije jednog od telohranitelja terorističkog vodje Osame bin Ladena.

Navodi se da gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro dece.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar