Dilema EU – prihvatiti ili ne korekciju granica

|   Info
Vladama država članica EU ne sviđa se mnogo ideja za rešenje pitanja Kosova korekcijom granice sa Srbijom, ali ne žele ni da je odbace, piše Politiko.eu.

 

Izvor: Tanjug, B92

U tekstu pod naslovom "Evropa se bori sa novom glavoboljom", povodom neformalnog ministarskog sastanka država članice i kandidata za članstvo u EU u Beču, portal ističe da je to prva prilika da vlade EU razgovaraju o predlogu o korekciji granica između Srbije i Kosova,ideji koja je nastala dok su mnogi evropski zvaničnici bili na odmoru.

Prema pisanju Politika, Uniji novu glavobolju zadaje nasleđe ratova na Balkanu, zamrznuti sukob između Beograda i Prištine, nakon što su kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštili da žele da razgovaraju o korekciji granica.

Suočeni sa željom oba predsednika da sruše tabu i spremnošću Trampove administracije da posveti pažnju takvom potezu, zvaničnici EU i diplomate odlučili da ne mogu da odbace taj plan, bar za sada, piše "Politiko".

Pomenuta ideja se, kažu, nikome ne sviđa preterano, ali izgleda da niko nije ni voljan da je odbaci.

"U idealnom svetu, to se verovatno ne bi desilo, ali ovo nije idealan svet, ovo je Balkan, tako da bi je trebalo razmotriti", citira portal reči neimenovanog diplomate EU.

Istovremeno, podseća da je Nemačka do sada najglasnije izražavala sumnju u predlog, ali da je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije ove nedelje rekla da zvanični Berlin podržava sve razgovore koji vode ka cilju, uz napomenu da je teritorijalni integritet od veliko značaja.

Portal konstatuje da do sada ni Vučić ni Tači nisu detaljnije obrazložili šta podrazumeva korekcija granica i o čemu oni zapravo razgovaraju i podseća da priča o razmeni teritorija nije od juče, već da je ona prisutna već godinama.

Scenario o kojem se najviše govori podrazumeva da deo Kosova, pretežno naseljen Srbima (sever), pripadne Srbiji, a da se, zauzvrat, deo juga centralne Srbije, koju Albanci nazivaju "Preševska dolina", sa pretežno albanskim stanovnistvom, pripoji Kosovu, piše Politiko i navodi neimenovane diplomate EU od kojih jedan izražava zabrinutost zbog podele teritorija po etničkoj pripadnosti, a drugi da je njegova zemlja "veoma skeptična", zbog potencijalnih posledica po BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar