Gojkovićeva sa predsednikom Republike Palau o saradnji

|   Info
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je sa predsednikom Republike Palau Tomijem Rimendžisom o unapređenju bilateralnih odnosa i intenziviranju međusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Foto: FoNet

Izvor: Tanjug, RTS

Maja Gojković je ukazala da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa sa Republikom Palau, kao i unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Gojkovićeva je istakla da poseta Tomija Rimendžisa predstavlja veliki podsticaj za unapređenje odnosa u obostranom interesu dve države, koji treba iskoristiti bez obzira na geografsku udaljenost.

Zahvalila je predsedniku Republike Palau na pokazanom razumevanju za stavove Srbije, posebno za pitanje Kosova i Metohije, kao i na tome što je Republika Palau odlučila da ponovo razmotri raniju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Gojković je upoznala predsednika Republike Palau sa situacijom na Kosovu i izrazila zabrinutost zbog odluke privremenih institucija u Prištini o formiranju tzv. „vojske Kosova", što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

Ona je rekla i da su još na snazi protivpravne mere koje je Priština uvela uspostavljanjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, čime se ugrožavaju prava i život građana na Kosovu i Metohiji.

Gojković je naglasila da je važno da u cilju razvoja prijateljstva u narednom periodu dođe do uspostavljanja međuparlamentarne saradnje između dve zemlje i potpisivanja sporazuma o saradnji i u tom cilju je pozvala u posetu predsednike oba doma Parlamenta Palaua.

Predsednica skupštine je ukazala i na značak uspostavljanja saradnje na nivou radnih tela, kao što su spoljni poslovi, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine.

Kako je rekla, ima prostora za unapređenje parlamentarne saradnje na multilateralnom planu, navodeći da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra 2019. godine, kao i da očekuje da delegacija Palaua učestvuje na ovom zasedanju, koje se u Beogradu održava posle 56 godina.

Gojković je rekla da se saradnja može ostvariti i u razvoju parlamentarnih mehanizama nadzora implementacije Ciljeva održivih razvoja, posebno imajući u vidu da je Narodna skupština među nekoliko parlamenata čiji rezultati su ocenjeni kao dobri i koji mogu da posluže kao primer drugim parlamentima, a da Republika Palau značajnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

Predsednik Republike Palau je zahvaljujući na gostoprimstvu, izrazio zadovoljstvo zbog uspostavaljanja odnosa između Srbije i Republike Palau i ukazao na želju njegove države da sarađuje sa Srbijom imajući u vidu iste vrednosti i načela koje dve zemlje dele.

Rimendžis je zahvalio na pozivu predsednicima oba doma Parlamenta Republike Palau da dođu u posetu Srbiji u cilju jačanja prijateljstva. Predsednik Republike Palau je ukazao da bi saradnja između naših radnih grupa dva parlamenta bila sjajna prilika za veće unapređenje bilateralnih odnosa i naveo da bi bilo dobro i da delagacija Narodne skupštine Republike Srbije poseti ovu zemlju.

Rimendžis je istakao da je 2019. godina u Republici Palau godina inovacija i obrazovanja, te rekao da se nada razvoju saradnje u ovim oblastima, kao i na polju zaštite životne sredine i sporta.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar