IT sektor doneo Srbiji u prvoj polovini godine milijardu evra

|   Info
Izvoz informacione tehnologije doneo je Srbiji samo u prvoj polovini godine milijardu evra, u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017. godini. Time se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede. Razvoj IT sektora u Srbiji privukao je i pažnju "Rojtersa", koji je nedavno pisao o tome, a članak britanske agencije je potom preuzeo ugledni "Njujork tajms".
Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug

Pisanje Rojtersa i Njujork tajmsa o IT sektoru u Srbiji ne čudi direktora vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, koji za Tanjug kaže da je očigledno da koncept digitalizacije daje uspešne rezultate i da je prepoznat u svetu.

Srbija, iako mali igrač u svetskim, pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija, kako je primetio Rojters.

Taj podatak ističe i Jovanović, uz to da je procena rasta BDP-a do kraja godine četiri odsto, za razliku od prošle, kada je bio dva procenta, dok je ukupan izvoz u prvoj polovini godine, u odnosu na isti period lane, porastao za čak 23,2 odsto.

To su pokazatelji da se rast ekonomije i privrede bazira na znanju i novim tehnologijama, objašnjava Jovanović.

Očigledno je, kaže, da koncept digitalizacije, jedan od prioriteta vlade premijerke Ane Brnabić, uz promovisanje tehnologije, znanja i mladih, talentovanih stručnjaka, daje rezultate.

U kojim kompanijama rade srpski IT stručnjaci

U IT sektoru u Srbiji trenutno je angažovano oko 45.000 ljudi.

Oni rade na softverima za najraznovrsnije sektore, od poljoprivrede do medicine, kao i na aplikacijama raznih kompanija.

Dobar deo je angažovan u razvojnim centrima, koje su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući "Majkrosoft", IBM i "Intel", već osnovale u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim kompanijama.

Za Jovanovića to znači da one time obezbeđuju brži transfer znanja prema domaćem IT sektoru, ali i da imamo dovoljnu stručnost u toj oblasti, kao i da je privredno okruženje u Srbiji takvo da strane kompanije žele da dođu.

Kako nadoknaditi nedostatak kadrova

Informatika i visoke tehnologije, kao i digitalna agenda su budućnost naše ekonomije, rekao je ranije za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da moramo da nastavimo da obučavamo što više ljudi za rad u tom sektoru.

Direktor vladine Kancelarije kaže da nam trenutno nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka.

Jovanović očekuje da će ukupni efekti u ovom sektoru, uz podršku nadležnih, biti još bolji, što bi se odrazilo i na još veći izvoz, ali i na stvaranje dodatne vrednosti u toj oblasti.

"Jer, nije cilj da naša pamet, mladi stručnjaci budu samo oni koji će programirati, već koji će stvarati novu vrednost za Srbiju i sebe", podvlači Jovanović.

Zato su, ističe, i pokrenute aktivnosti koje se odnose na to da IT bude obavezan predmet u osnovnim školama, da se u srednjim školama formiraju specijalistička IT odeljenja, a da se na fakultete na IT smerovima upiše za 20 odsto više studenata.

I proces prekvalifikacije je pokušaj da se nadoknadi taj nedostatak na tržištu u Srbiji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar