Srpskom brendu svetska titula

|   Info
Može da se pobedi idejom, a ne samo novcem, poručili su članovi tima Eks ar(AXE-R) Dušan Srbljak, Nenad i Nemanja Đorđević, osvajači prvog mesta na svetskom takmičenju u modovanju računara na Tajvanu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Oni su danas u Beogradu predstavili najbolji proizvod te vrtse u svetu - srpski brend kućišta za kompjutere.
U modifikaciji i inovaciji - modovanju, Case Mode World Series 2018. na tajvanu ekipa AXE-R iz Beograda odlukom žirija 21. avgusta proglašena je najboljom na svetu, a to je najveće priznanje koje je moglo da stigne za njihov patent, koji su gradili sam meseci u svom improvizovanom studiju.

 
Kapiten tima Nenad Đorđević izjavio je da su prototip kućišta "napravili od nule", ukazujući na nedostatke već postojećih kućišta, unapređujući tu komponentu računara.

 

Foto: FoNet

Projektovali smo ga u autokedu i kreo-softverima, potom izrađivali na laserskim mašinama, uz dosta ručnog rada, savijanja metala, da bismo napravili nešto nesvakidašnje, što su i sudije i publika ocenili kao najbolji projekat, objasnio je Đorđević.

 
On je napomenuo da su na takmičenju učestvovala 94 dokazana modera iz celog sveta i sa velikim budžetima, ali da se srpski tim u jakoj konkurenciji "u startu izdvojio inovativnošću i dizajnom".

 
"A najveći uspeh za nas trojicu je što smo uspeli ovako nešto da napravimo i da sve na kraju - radi", naglasio je Đorđević.

 
Glavni urednik portala PC AXE Dušan Srbljak ocenio je da se može se reći kako je ovo "računar za sve - od trivijalnog gejminga do zahtevnih animacija i svega ostalog".

 
Svakako ovo jeste srpski brend, jer je nastao u Srbiji i trudili smo se kroz ceo serijal da svima u svetu damo do znanja da dolazi iz Srbije, bilo nam je bitno da objasnimo ljudima da na svetskom takmičenju može da se pobedi idejom, da ne mora obavezno da bude novcem, iako je u IT industiriji i modingu novac bitan, ali mi smo pobedili sa idejom, izjavio je on.

 
Na pitanje da li će tim zaštititi svoj patent, odgovorio je: "Ne! Možda vam je čudno, ali ovo kućište je pobedilo na eminantnom svetskom takmičenju i kao takvo je svetski priznato, a svaki pokušaj kopiranja je blam za bilo koju kompaniju i nijedna to ne bi sebi dozvolila!"

 
Nemanja Đorđević je istakao da im nije cilj da idu u inostranstvo, već da ostanu u Srbiji i pokažu da i ovde može da se napravi nešto zanimljivo i vredno pažnje.

 
Kako je naglasio, žele da podstaknu mlade da razmišljaju kreativno i da budu svesni, ba bez obzira što žive u zemlji Srbiji, i to što urade ovde to može da primeti bilo gde u svetu.

 
Momci iz tima tvrde da ne razmišljaju o serijskoj proizvodnji kućušta AXE-R, jer je za to potrebno početnih milion dolara, pošto bi jedno koštalo oko 1.000 dolara, a nijedna kompanija za početak ne bi proizvodila manje od 1000 komada, pa im ostaje mogućnost da neka kompanija od njih otkupi patent ili da država Srbija podrži njihovu proizvodnju kao prvu fabriku te vrste u regionu.

 
Svoj projekat će zasad izlagati na ostalim svetskim sajmovima i smotrama hardverskih proizvoda.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar