Izložba misija Halijard

|   Info
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot otvorili su danas, u centralnom holu Doma Narodne skupštine, izložbu fotografija "Misija Halijard" o spašavanju savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

"Srpski seljaci i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini su, u selu Pranjani, spašavali, delili hleb i čekali spas i spasenje za preko 500 američkih pilota", rekao je Marinković.

On je rekao da će "1943, 1944. i deo 1945. godine ostati zlatnim slovima ubeležene u istoriji Srbije i srpskog naroda kao jedan od stubova savezništva između SAD, Srbije i srpskog naroda".

"Ovakve izložbe i promovisanje našeg savezništva i prijateljstva predstavljaju jedan od stubova unapređenja odnosa između naše zemlje i SAD i predstavljaju mogućnost da tu saradnju i danas intenziviramo. Svi zajedno se trudimo u Srbiji da ona bude na što većem i boljem nivou", rekao je Marinković.

Foto: FoNet

Skot je rekao da je izložba fotografija "Misija Halijard" "inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanosti i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla".

"Ova izložba daje još primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjih dana", istakao je Skot.

On je rekao da je naftna rafinerija u Rumuniji bila od "ključne važnosti za Hitlerove sveukupne planove" i da su američki i saveznički piloti izveli na stotine vazdušnih napada protiv čvrsto branjenih lokacija.

Skot je rekao da se mnogi od njih nikada nisu vratili, a oni čiji su avioni bili oštećeni nisu mogli da se vrate u bazu i posade su bile primorane da iskoče iz aviona iznad teritorije Jugoslavije.

"Nekoliko stotina njih su u Srbiji spasili rojalisti, a još nekoliko stotina su spasili partizani", rekao je Skot.

On je rekao da, iako nisu imali dovoljno ni da prehrane svoje porodice, "obični ljudi su davali hranu, smeštaj i zaštitu avijatičarima" i rizikovali svoje i živote svoje dece kako bi pomagali saveznicima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

"Ova izložba fotografija pruža nam sliku o tome kako je lokalno stanovništvo skrivalo i pružalo podršku savezničkim pilotima. Možete da vidite ljudske veze koje su se razvile između Srba i američkih, ali i nekoliko francuskih, britanskih, italijanskih i ruskih pilota", rekao je Skot.

On je rekao da je napravljena pista na jednoj njivi u Pranjanima i da je u periodu od avgusta do decembra 1944. godine "organizovana najveća akcija spasavanja oborenih pilota u istoriji ratovanja".

Skot je naveo da je evakuisano više od 500 savezničkih pilota i članova posada.

Prema njegovim rečima, "misija Halijard predstavlja inspirativan primer srpsko-američke saradnje, jednog bratstva koji je obeležio veći deo naše zajedničke istorije".

"Hrabrost, herojstvo i požrtvovanost koju možete da vidite na ovim fotografijama predstavljaju srce i dušu Srbije. Verujem da uz pomoć toga naši odnosi treba da se dalje razvijaju. Srbi koji su spasili živote 500 američkih i savezničkih pilota i posada su bili heroji", istakao je Skot.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar