Makedonija može biti u NATO već u januaru 2019?

|   Info
Pregovori o stupanju Makedonije u NATO su već počeli i mogu biti završeni do januara 2019, izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

Izvor: B92, Blic

"Pregovori o stupanju su već počeli i ja očekujem da možemo da ih završimo do januara naredne godine", rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanaka ministara odbrane država-članica NATO-a u Briselu, koji će početi sutra.

Za Makedoniju nema drugog puta u NATO, osim prihvatanja sporazuma o promeni imena zemlje, dodao je Stoltenberg, preneo je "Blic".

Podsećamo, u Makedoniji je u nedelju održan referendum na kom su se građani izjašnjavali o tome da li prihvataju sporazum sa Grčkom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija i ulazak zemlje u EU i NATO.

Međutim, na glasanje je izašlo sveka 36,9 odsto glasača, što je daleko ispod potrebnih 50 odsto. Iako velika većina onih koji su izašli, njih preko 90 odsto, je glasalo "za", to nije dovoljno za legitimizaciju sporazuma, zbog čega premijera Zaeva sada čeka težak posao da sporazum progura u parlamentu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar