Makedonija, dan odluke

|   Info
Gotovo svi poslanici makedonskog parlamenta, uključujući i dvojicu koji su pušteni iz kućnog pritvora, nalaze se u zgradi Sobranja, gde bi već tokom poslepodneva mogla biti poznata sudbina ustavnih promena koje je predložila vladajuća većina. Ukoliko predlog promena ne dobije dvotrećinsku podršku, Makedonija ide na vanredne parlamentarne izbore.
Foto: Pixabay

 

Izvor: RTS

Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, mora da podrži 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, a predstavnici vladajuće većine, čiju okosnicu čine socijal-demokrati i DUI Alija Ahmetija, davali su optimistične izjave u satima koji su prethodili sednici parlamenta.

Suštinski, jedinu nepoznanicu pred početak sednice predstavljaju spekulacije da je premijer Zoran Zaev uspeo da ubedi devetoro poslanika opozicionog VMRO-DPMNE da glasaju za promene ustava, uprkos jasnom stavu partije da od toga neće biti ništa.

Glasanje o ustavnim promenema očekuje se tokom dana, mada nije isključeno da će ceo proces biti pomeren za ponedeljak, kada u Skoplje dolazi zvaničnik Stejt departmenta Robert Palmer.

Na sednicu su došli i poslanici VMRO-DPMNE, koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora.

Sednica je prvobitno zakazana za podne.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar