Zaev: Novo ime Makedonije u Ustavu kad Atina potpiše

|   Info
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da će Ustavne izmene za promene naziva države u „Severna Makedonija“ stupiti na snagu tek kada Skupština Grčke ratifikuje Dogovor iz Prespe i protokol o prijemu Makedonije u NATO.

 

Izvor: Fonet

On je to rekao na početku sednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim zasedanjem je počela druga faza postupka za izmenu Ustava u skladu s Dogovorom s Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko naziva Makedonije. Obrazlažući amandname, Zaev rekao da je dodavanje geografske odrednice „severna“ ustavnom nazivu države „cena“ za ulazak u EU i NATO, prenose lokalni mediji.

Sednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može trajati najviše 12 radnih dana. Predsednik Sobranja Talat DŽaferi je za 1. decembar zakazao plenarnu sednicu na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i Zakonodavno-pravni odbor.

Za utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanja ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar