OEBS zabrinut za distribuciju srpske štampe na Kosovu

|   Info
Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir zabrinut je zbog ograničavajućeg uticaja trgovinskih mera Prištine na distribuciju srpske štampe na Kosovu.

Izvor: Tanjug

 

Dezir je podsetio na neophodnost zaštite prava svih građana na pristup informisanju na svom jeziku.

Premijerka Ana Brnabić je prethodno, kako je saopšteno, u telefonskom je razgovoru sa Dezirom ukazala na to da su Srbima na KiM najnovijim merama Prištine uskraćene i novine na maternjem jeziku, te je apelovala da se OEBS angažuje kako bi se ovo njihovo pravo zaštitilo po hitnom postupku.

"Pristup novinskim listovima, uključujući srpske štampane medije, mora biti zagarantovan za sve građane i lokalne zajednice u svakom trenutku", rekao je Dezir, istakavši da "mediji i pristup informacijama ne bi trebalo da budu kolateralna žrtva trenutne situacije".

Nakon uvođenja povećanih tarifa na uvoz robe iz centralne Srbije prošle nedelje, pojavili su se navodi da srpska štampa ne stiže do kioska na Kosovu, napominje se u saopštenju.

"Podsećam da nesmetano pravo građana na informisanje i pluralistička štampa moraju biti obezbeđeni i zaštićeni u svim okolnostima, bez barijera", rekao je Dezir.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija zaključio je da bi pravo na informisanje na maternjem jeziku trebalo uzeti u obzir i da bi mere koje ograničavaju medijski pluralizam trebalo ukinuti, jer mediji predstavljaju ključni stub demokratije, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar