"Rama je smenio šefa diplomatije zbog Kosova"

|   Info
Odluka albanskog premijera Edija Rame da zameni više od polovine ministara usledila je nenajavljeno i bez jasnih objašnjenja.

Izvor: Beta, B92

Najviše kritika izazvala je smena šefa diplomatije Ditmira Bušatija čiji je najveći greh, kako navode albanski mediji, protivljenje korekciji granica i razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

Promene su usledile nakon dvonedeljnih studentskih protesta.

"Studentski protesti su nam ukazali pravac koji treba da sledimo ka evropskoj Albaniji. Promene u timu vlade usledile su kao posledica nužnosti da proširimo svoje kapacitete", naveo je na Tviteru šef poslaničkog kluba vladajućih socijalista u albanskom parlamentu Tauljant Bala.

Mediji međutim ocenjuju da promene u vladi nemaju mnogo veze sa studentskim zahtevima.Najviše kritika izazvala je odluka Edija Rame da umesto iskusnog i uspešnog diplomate Ditmira Bušatija za novog ministra spoljnih poslova postavi njegovog dosadašnjeg zamenika, mladog i neiskusnog kosovskog Albanca Genta Caku.

Po većini medija koji kritikuju Ramin potez, Bušatiju se za najveći greh uzima protivljenje ideji o kroekciji granica i razmeni teritorija između Srbije i Kosova, dok se kao najveći kvalitet novog minstra Genta Cake navodi to što je "jedan od Raminih najlojalnijih vojnika".

Bušati je ideju o korekciji granica nazvao otvaranjem Pandorine kutije još kada je prvi put pomenuta, krajem avgusta, za razliku od Edija Rame koji je bio otvoren i podržavao je započeti dijalog.

Albanske diplomate jesenas su molile nemačke kolege da utiču na Prištinu da ne nastavlja pregovore sa Beogradom oko razgraničenja.

Pojedini analitičari navode da Rama Bušatiju nije mogao da oprosti što se sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, čime je on skrajnut.

Uz ocenu da se na Ramu sada gleda kao na osobu od Erdoganovog poverenja, mediji izražavaju nadu da smene u albanskoj vladi nemaju veze sa antialbanskim krugovima u srpskoj i turskoj politici.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar