"Nema mnogo ponuđenih rešenja koja su na stolu"

|   Info
Nema mnogo ponuđenih rešenja koja su na stolu, znam za jedno-razgraničenje, a ima i drugih, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: B92, Tanjug, Pink

Dačić je navio da su ta druga rešenja "da mi priznamo Kosovo, što mi nećemo ili da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, što oni neće".
Dačić konstatuje i da za sada niko nije odgovorio šta je kompromis, "ima neke alternative"

"Priština, pre svega, traži promenu formata dijaloga i uključivanje SAD-a, ali oni su protiv uključivanja Rusije, rekao je Dačić za Pink.rs. i dodaje da o tome još niko nije odlučivao, već da je sve na nivou želja,

"SAD nemaju neku posebnu želju da budu formalni deo dijaloga. Ukoliko neko zaista želi da uđu SAD, mi ćemo tražiti da uđu Kina i Rusija", rekao je Dačić

Ipak, istakao je da Srbija nevezano za to, mora da kaže da ne postoji ta međunarodna sila ili pritisak koji će naterati Srbiju da izmeni svoj stav o nacionlanim i državnim pitanjima.

"Mi želimo pravilan kompromis, a ukoliko njega nema mi stvarno ne možemo da priznamo to što oni traže", podvukao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija spremna na dijalog i pronalaženje rešenja, ali da Priština nije spremna i traži način da to odloži.

"Priština stalno uvodi i povlači neke jednostrane, nerazumne poteze kao što je uvođenje taksi, formiranje vojske. Priština je najveća prepreka dijalogu i dolasku do nekog trajnog rešenja”, naveo je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je optimista po tom pitanju, Dačić kaže da niko ne može da bude preterani optimista, jer Beograd želi da se stvore uslove za nastavak dijaloga i pronalaženje rešenja, ali da ne zavisi od nas, kada će do toga i doći.

“Oni koji podržavaju Kosovo su ti koji moraju da stvore uslove da se dijalog nastavi, a to znači da se ukinu takse”, rekao je Dačić.

Nije optimista ni zbog toga što sada EU treba da se pozabavi unutrašnjim pitanjima, izborima za EP, formiranjem novih organa Unije i imenovanjem specijalneg visokog predstvnika EU, umesto Federike Mogerini.

“Ali, mi smo svakako spremni da sutra nastavimo dijalog, jer smatramo da je to u interesu stabilnosti regiona”, rekao je Dačić.

Istakao je da je zadovoljan rezultatima u spoljnoj politici, pre svega zbog toga što je 12 zemalja povuklo priznanje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, koje sada, kaže, nema većinu da bude članica ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

Napomenuo je da je to vratilo Srbiju na političku pozornicu kao faktora bez kojeg nema nikakvih razgovora ni dogovora o bilo kojoj temi koja se tiše Kosova.

Na pitanje da li se stiče utisak da je u regionu Srbija uvek “dežurni krivac”, a nakon što je cnogorski predsednik Milo Đukanović rekao da je došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama, Dačić je istakao da Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala nestabilnost.

“Srbija zastupa srpske intrese. Ne mogu da očekuju od nas da zastupamo tuđe. Mi se njima ne mešamo, srećan im put. Nas samo interesuje položaj Srba u Crnoj Gori i naši dobri odnosi u smislu traženja zajedničkog interesa”, rekao je Dačić.

Njegov stav je da bi bilo dobro da Srbi postanu deo vlasti u Crnoj Gori, jer bi se time rešio deo problema, odnosno, kako kaže, Đukanović na Srbe ne bi više gledao kao anti-državni element.

“Za to je potreban jedan pomirljiviji ton nego što je sada. Ne mislim da je dobro da zaoštaravamo odnose, oni su već dovoljno oštri”, zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar