Stoltenberg: Žalim zbog odluke o kosovskoj vojsci

|   Info
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke kosovske skupštine da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u "Vojsku Kosova", uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Jens Stoltenberg je rekao da je NATO, iako je u načelu tranzicija KBS pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, jasno stavio do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme.
"NATO podržava razvoj KBS u okviru njegovog trenutnog mandata. S promenom mandata, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS-om. Sve strane moraju da osiguraju da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vreme, neće dodatno povećati napetosti u regionu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za CdM.
Ističe da svi politički akteri u regionu moraju da se fokusiraju na napredak u reformama i na dijalog.
"Razgovarao sam s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i informisao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO-a", naveo je Stoltenberg .
Generalni sekretar Alijanse je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu da dovedu do eskalacije.
"U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D'Adarija, i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem. Mi takođe nastavljamo da u potpunosti podržavamo proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost", rekao je Stoltenberg.
"Stabilnost Zapadnog Balkana važna za NATO"
Prema njegovim rečima, bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO i Alijansa ima čvrste odnose sa svim zemljama regiona.
"To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a. Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, što je povećalo sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene", rekao je Stoltenberg.
Ukazuje da Bosna i Hercegovina takođe daje značajan doprinos NATO operacijama i da Alijansa u potpunosti podržava njen evroatlantski integracioni put.
Srbija je, ističe, i dalje vredan partner.
"NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO-u, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva s NATO-om. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO-u", naglasio je Stoltenberg.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar