"Stvoriti savez bez Amerike"

|   Info
Akcije američkog predsednika Donalda Trampa su kao nikada pre ujedinile Evropsku uniju i trebalo bi formirati savez zemalja koje podržavaju slobodnu trgovinu i demokratiju, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.

 

Izvor: Fonet

U intervjuu za „Velt“ Mas je pozvao da se ne gaje iluzije o Sjedinjenim Državama. Podsetio je da je Amerika bila i nastavlja da bude najvažniji partner Nemačke izvan Evrope, ali ukazuje da je situacija promenljiva.

Mas smatra da Nemačka i Evropa u celini treba da preuzmu veću odgovornost i da transatlantsko partnerstvo treba se održi, bez obzira na to da li će Tramp ponovo biti izabran ili ne.

Smatra da ni izbor demokrate za predsednika SAD na budućim izborima ne bi morao da utiče na politiku Vašingtona.

U dugoročnoj perspektivi, treba da se navikavamo na promenu američke spoljne politike, kazao je Mas, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, EU se, zahvaljujući Trampu, ujedinila u meri koja donedavno nije mogla ni da se pretpostavi.

Mas je pozvao na formiranje saveza država koje veruju da se međunarodni problemi mogu rešiti zajedno, uz maksimalan broj zainteresovanih.

Nemačka se zalaže za slobodu, demokratiju, slobodnu trgovinu, i treba tešnje da sarađuje sa državama koje se pridržavaju sličnih vrednosti, naglasio je Mas, dodavši da bi partneri u tom savezu mogli bi da budu i Kanada, Japan, Južna Koreja i Južnoafrička Republika.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar