Tvitovima po saveznicima

|   Info
Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da preko "Tvitera" napada članice NATO-a zbog njihovih izdavajanja za odbranu. Tramp je sa pozamašnim zakašnjenjem stigao u sedište Alijanse na drugi dan samita, ali agencija napominju da ipak nije stigao poslednji.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Donald Tramp je u seriji tvitova napisao da "predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije", prenela je agencija AP.

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite.

Američki predsednik je naveo da SAD "plaćaju desetine milijardi dolara" i da "previše subvencionišu Evropu".

Tramp je zatražio da članice NATO ispune obećanje i da na odbranu troše dva odsto BDP-a, a da se vremenom taj udeo poveća na četiri odsto.

Američki predsednik zauzeo je agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku, napadao saveznike i predložio je povećanje troškova odbrane u Evropi, navela je američka agencija.

Tramp je u sredu rekao da je vlada Nemačke pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije.

Kako se očekuje, američki predsednik će se danas sastati sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Drugog dana samita NATO u središtu pažnje će biti konflikt u Avganistanu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar