Tramp: Nemam šta da krijem

|   Info
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je istraga o navodnim vezama njegovog izbornog štaba s Rusijom "makartizam najgore vrste".
foto: YouTube preentscreen

 

Izvor: Beta, B92

On je ponovio da je nema ništa da krije.

"Proučite pokojnog Džozefa Makartija, jer smo trenutno u periodu sa (specijalnim istražiteljom Robertom) Mulerom i njegovom bandom tako da Makarti ispada kao početnik. Lov na veštice", naveo je Tramp na Tviteru

Makarti (1908-1957) bio je republikanski političar koji je od 1947. do 1957. kao senator zastupao državu Viskonsin. Najpoznatiji je po tome što je na početku Hladnog rata optuživao niz istaknutih pojedinaca da su prikriveni komunisti, a ceo niz institucija, uključujući najviše državne organe, da vrve sovjetskim agentima. Njegove aktivnosti, često kritikovane kao moderni lov na veštice, dobile su izraz makartizam.

Makarti je 1954. javno osramoćen pošto se ispostavilo da ni za jednu od svojih optužbi nema dokaza. Smatra se jednom od najnegativnijih ličnosti u američkoj istoriji 20. veku.

Tramp je u nizu poruka na Tviteru naveo da nema ništa da krije i da zahteva transparentnost u "odvratnom i nameštnu lovu na veštice" koji treba da se okonča.

Njegove kritike dolaze dva dana posle članka u Njujork tajmsu. Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan izjavio je da mu je Tramp ukinuo pristup obaveštajnim podacima zato što je njegov predizborni štab bio u dosluhu s Rusijom kako bi uticao na izbore i sada očajno želi da okonča istragu specijalnog istražitelja.

Tramp je danas ponovo kritikovao medije navodeći da su "lažne vesti" postale "neprijatelji naroda".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar