Tramp preti većim carinama

|   Info
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas u intervjuu televizij CNBC da je spreman da uđe u još žešći trgovinski rat sa Kinom i da uvede carine na uvoz iz te zemlje u iznosu od 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Prošlogodišnji izvoz Kine u SAD iznosio je 505 milijardi dolara, a američki spoljnotrgovinski deficit sa tom zemljom na kraju 2017. iznosio je skoro 376 milijardi.

Taj trend je u manje-više nepromenjenom obimu nastavljen i ove godine, jer je u prvih pet meseci kineski izvoz u SAD iznosio 205 milijardi dolara, dok je u suprotnom smeru otišla roba vredna 53 milijarde.

Početkom jula SAD su uvele carinu na kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Kina je istog dana uvela recipročnu meru.

Prošle nedelje američko Ministarstvo trgovine je sastavilo spisak kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara na koje bi carina od deset odsto trebalo da se plaća od septembra.

Na pitanje da li razmišlja šta će se desiti ako zbog nametanja carina na robu tako velike vrednosti dođe do pada vrednosti deonica na svetskim berzama, Tramp je odgovorio "ako se dogodi, dogodiće se, ja to ne radim zbog politike".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar