Tramp zapretio carinama na sve što stigne iz Kine

|   Slajder
Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je carinama na sve što stigne iz Kine, a najnoviji paket predviđa carine od 25 odsto na novu količinu robe uvezenu iz Kine, vrednu 16 milijardi dolara.
foto: YouTube preentscreen

Izvor: Tanjug

Carinici će te dažbine početi da naplaćuju 23. avgusta, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika, prenosi AP.

Administracija je, naime, odlučila da primeni carine na 279 od 284 proizvoda koji su na listu za carinjenje dodati u junu, a vrednost im je oko 16 milijardi dolara godišnje.

Na toj listi roba nalaze se pretežno industrijski proizvodi kao što su parne turbine i gvozdeni nosači.

Saopštenje, izdato u utorak, nije iznenađujuće, jer je u aprilu američka administracija objavila da planira da uvede carine za 1.333 kineske proizvodne linije vredne 50 milijardi dolara godišnje, navodi američka agencija.

U međuvremenu, administracija je zatražila javni komentar o novim proizvodima za carinjenje, nakon čega je donela najnoviju odluku o carinama.

Kina uzvraća na svoj način, navodi američka agencija, uz ocenu da će konflikt verovatno eskalirati.

Administracija SAD priprema i carine od 25 odsto na dodatne kineske proizvode, vredne 200 milijardi dolara, a predsednik Tramp je zapretio carinama na praktično sve što Kina prodaje Sjedinjenim Američkim Državama.

Uvoz kineske robe i usluga u SAD prošle godine dostigao je vrednost od oko 524 milijarde dolara, podseća američka agencija.

Dve najveće svetske ekonomije su u trgovinskim sporu zbog optužbi Vašingtona da Kina koristi "predatorsku taktiku" u pokušaju da od SAD preuzme tehnološku nadmoć, putem sajber krađe i zahteva da američke kompanije obelodane svoje trgovinske tajne u zamenu za pristup kineskom tržištu.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar