EU reaguje zbog hapšenja novinara Rojtersa

|   Info
Evropska unija pozvala je na hitno i bezuslovno oslobađanje dva novinara Rojtersa koje je sud u Mjanmaru osudio na sedam godina zatvora.

 

Izvor: Tanjug

Oni su osuđeni zbog kršenja zakona o državnim tajnama dok su izveštavali o krizi vezanoj za narod Rohingja.

Služba EU za spoljne poslove saopštila je da danas izrečena sudska presuda "potkopava slobodu medija, pravo javnosti na informisanje i razvoj vladavine prava u Mjanmaru", prenosi Rojters.

U saopštenju se zaključuje da bi zatvorske kazne dvojici novinara britanske agencije trebalo preispitati, a novinare odmah i bezuslovno pustiti.

Sud severnog distrikta Jangona saopštio je ranije danas da su novinari Va Lone (32) i Kjav Soe Oo (28) prekršili Zakon o zvaničnim tajnama, koji datira još iz kolonijalnog doba, sakupljanjem i dobijanjem poverljivih dokumenata.

Dvojica novinara rekli su da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta u restoranu u severnom Jangonu neposredno pre nego što su ih drugi policajci uhapsili 12. decembra, dok je jedan policijski svedok izjavio da je to bila zamka za novinare.

Ovaj slučaj je privukao veliku medijsku pažnju i mnogi ga vide kao test napretka ove zemlje jugoistočne Azije ka demokratiji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar