"Kipar pozdravlja napredak Srbije na putu ka EU"

|   Info
Predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris izjavio je da Kipar pozdravlja napredak koji je Srbija zabeležila u procesu evropskih integracija i izrazio uverenje da će intenziviranjem tempa reformi naša zemlja postati deo Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Demetris Siluris je na Posebnoj sednici Skupštine Srbije rekao da za Kipar priključenje Srbije EU predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti na Balkanu koja je povezana sa bezbednošću u čitavoj Evropi.

"Takav stav podržavamo u institucijama Evropske unije i u tom kontekstu uvek ćete imati iskrenog i nesebičnog ambasadora koji veruje da budućost Srbije ne može biti drugačija nego evropska", rekao je Siluris u parlamentu.

Poručio je da će Kipar biti na raspolaganju kada je reč o usaglašavanju Srbije sa evropskim tekovinama.

"Znamo da ovaj predintegracioni period predstavlja mukotrpan proces, ali uzimajući u obzir značajan napredak uveren sam da će ponosan narod i rukovodstvo Srbije vrlo brzo intenziviranjem tempa reformi vaša zemlja postati deo EU", podvukao je Siluris.

Prema njegovim rečima, Srbija može da se osloni na Kipar i po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jer ta zemlja ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

"Osnov za rešavanje pitanja KiM predstavlja Rezolucija 1244 iz 1999. godine. Dok je ova rezolucija na snazi i u odsustvu postizanja obostranog prihvatljivog rešenja po pitanju statusa te teritorije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nezakonito", poručio je Siluris.

Kaže da za njega obraćanje u srpskom parlamentu predstavlja posebnu čast i privilegiju i da njegov dolazak predstavlja ostvarenje želje da na svaki način doprinese jačanje izuzetnih i bratskih odnosa koji sežu u doba Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih.

"Sa Srbijom delimo duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske veze koje su dodatno ojačane našom zajedničkom posvećenošću i principima demokratije pravde i mira", zaključio je Siluris.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar