Gojković: Srbija zahvalna Egiptu što podržava njene stavove

|   Info
Srbija zahvaljuje Egiptu što ne glasa protiv interesa naše države na međunarodnom planu, rekla je predsednica parlamenta Maja Gojković posle sastanka sa predsednikom Parlamenta Egipta Alijem Abdelom el Ahmedom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji povodom obeležavanja 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Maja Gojković je zahvalila državnom vrhu Egipta što su iskreni prijatelji koji podržavaju međunarodnu poziciju i stavove Srbije.

Predsednica srpakog parlamenta je na konferenciji za novinare zahvalila egipatskom kolegi i delegaciji egipatskog parlamenta uz ocenu da se radi o istorijskoj poseti budući da do sada nije bilo posete na ovako visokom nivou.

Gojkovićeva je naglasila je da je sa egipatskim kolegom imala veoma dobar i sadržajan razgovor o svim aspektima unapređenja bilateralne saradnje, a posebno parlamentarne, kao i podršci na multilateralnom planu.

Govoreći o značaju posete, Gojkovićeva je navela da je uoči posete egiptske delegacije formirana grupa prijateljstva parlamentaraca sa Srbijom.

"Moj predlog je bio da prilikom sledećeg susreta potpišemo Memorandum o saradnji koji bi obuhvatao teme od obostranog značaja i kojim bi se institucionalizovala naša saradnja", rekla je Gojkovićeva.

Dodala je da ova poseta otvara nove mogućnosti na ekonomskom planu, kao i da je na sastanku razgovarano o uspostavljanju direktne avio-linije Beograd–Kairo što bi unapredilo političku i ekonomsku saradnju.

El Ahmed je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na pozivu da poseti našu zemlju, ističući da je Srbija veoma uvažena u Evropi i da Egipat podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Istakao je da ima prostora za unapređenje političke i ekonomske saradnje dve zemlje, navodeći da Egipat nije glasao protiv Srbije u međunarodnim institucijama.

Podsetio je na saradnju Egipta i Jugoslavije i tadašnjih predsednika Tita i Nasera u osnivanju Pokreta nesvrstanih.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar