"Srbija i Egipat uzor diplomatskih odnosa"

|   Info
Predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Ali Abdel el Ahmed izjavio je u Skupštini Srbije da dve zemlje predstavljaju uzor diplomatskih odnosa koji traju 11 decenija.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

"Snažne veze između Egipta i Jugoslavije bile su izuzetne pedesetih i šezdesetih godina, a veliku ulogu u tome igrali su tadašnji lideri dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih. Ne zaboravljamo istorijski stav vaše zemlje tokom oktobarskog rata. Jugoslavija je bila među prvim zemljama koja je poslala oklopna vozila u bici za oslobađanje okupirane zemlje", rekao je Ali Abdel el Ahmed obraćajući se poslanicima.

Istakao je da Egipat nikad ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teškim vremenima, navodeći da se predsednici Srbije i Egipta redovno sastaju, te da je ta zemlja zahvalna zbog podrške koju Srbija pruža u borbi protiv terorizma.

"Obostrana saradnja je odlična i ova današnja proslava 110 godina naših odnosa kao i događaji koji su organizovani u tom kontekstu dokaz su izuzetnih odnosa", rekao je predsednik egipatskog parlamenta i dodao da se ta saradnja može unaprediti.

Naveo je da očekuje nove sastanke mešovitog odbora dve zemlje za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, kao i potpisivanje sporazuma za unapređenje trgovine i za ponovno uvođenje direktnih letova između Beograda i Kaira.

"To su stvari koje će pojačati nivoe saradnje", rekao je Abdel el Ahmed.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar