Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika, Đurić poručuje da još ništa nije rešeno

|   Info
Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zatražila je od generalnog sekretara UN da se okonča mandat Unmika. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da će se Srbija toj inicijativi suprostaviti svim političkim i pravnim argumentima.
Foto: Fonet

 


Izvor: Tanjug, RTS


Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

"Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim", rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

"Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", naveo je Đurić.

Rekao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.

Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, rekao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

"Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (Unmik) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanih i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM", naveo je Đurić.

Ocenio je da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije – stalnim članicama Saveta bezbednosti UN Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti.

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je rekao da će Srbija insistirati na tome da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Šta piše u pismu koje je Niki Hejli uputila Guteresu?

Tanjug je imao uvid u pismo koje je Niki Hejli uputila generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kome traži da se Unmik povuče sa Kosova. Hejlijeva je pismo poslala 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN.

Ona je u pismu navela da je Unmik ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.


Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije Unmika, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahteva od Generalnog sekreterijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

"Preduzimanjem takvih koraka, SB UN će moći da proceni i oceni prisustvo UN misije na Kosovu, kao što radimo sa svim mirovnim misijama. Preduzimanjem tog koraka takođe ćemo unaprediti normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, da se integrišu sa evropskim susedima. Takođe sam uverena da će takva procena rada Unmika i izlazna strategija očuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi mirovnih misija", napisala je Niki Hejli.

Kako je navela, kada mirovne misije UN obave dobar posao, države u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sopstvene kapacitete.

"Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova, obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti, trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koji su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi", navela je Niki Hejli.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar